Κυριακή 5 Ιουλίου 2009

ΣΤΑ Π(Ρ)ΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ


Ο Ηλίας Πετρόπουλος στο βιβλίο "Το μπουρδέλο" περιγράφει τον τρόμο που προκαλούσε η περιοχή της Τρούμπας στον Πειραιά. Μια περιοχή γεμάτη πορνεία και νταβατζήδες όπου οι καβγάδες και τα μαχαιρώματα αποτελούσαν ρουτίνα.

Η Τρούμπα μάλλον ήταν χαρούμενος παιδότοπος μπροστά στο σημερινό κέντρο των Αθηνών. Πάντα εκεί γινόταν νταραβέρια με ναρκωτικά και επικρατούσε ένα λούμπεν κλίμα αλλά ιδίως τον τελευταίο χρόνο η κατάσταση έχει ξεφύγει.

Τα παιδιά "φαντάσματα" της πρέζας τρυπιούνται στη μέσα στην πλατεία Ομόνοιας και τα "βαποράκια" βρίσκονται ανά δύο μέτρα προσπαθώντας να πουλήσουν το "εμπόρευμα". Στα στενά από Αγίου Κωνσταντίνου μέχρι Κουμουνδούρου έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση που μπορώ να την περιγράψω ως "λαϊκή αγορά". Πωλούνται από κλεμμένα ποδήλατα μέχρι Κλεομένους νυχοκόπτες (σε πολύ καλές τιμές, απλά πρέπει να πληρώσεις με μετρητά), πρέζα άφθονη και χασίς (κακίστης ποιότητας) σε σπιρτόκουτα (10 ευρώ το ένα).

Πόρνες (Αφρικανές κυρίως) κάνουν πιάτσα ανά δεκάδες από Λιοσίων μέχρι Ψειρή. Και μιλάω για κορίτσια που δουλεύουν στο δρόμο και ανάθεμα αν έχουν κάνει έστω και ένα εμβόλιο στη ζωή τους, (υποθέτω)!

Το κέντρο εν τω μεταξύ είναι αστυνομοκρατούμενο. Η πιο "καθαρή" περιοχή είναι τα Εξάρχεια όπου έχουν κάνει αγώνα τα αναρχικά στέκια και κάτοικοι για να περιορίσουν την πρέζα και να τα αποχαρακτηρίσουν από "ελεύθερη ζώνη ναρκωτικών.

Από συζητήσεις που έχω κάνει με φίλους έχουμε καταλήξει πως το πιο πιθανό είναι η κατάσταση αυτή να είναι "φτιαχτή". Πιθανότατα αφήνουν το κέντρο να υποβαθμιστεί ώστε να ρίξουν τις τιμές των ακινήτων στον πάτο. Θα μπορέσουν στη συνέχεια να μπουν οι κατασκευαστικές και οι επιχειρηματίες που νταραβερίζονται με το κράτος και θα φτιάξουν τα εμπορικά κέντρα "γίγαντες" που ονειρεύονται

Στο τέλος τους πούμε και ευχαριστώ που μας γλύτωσαν από τα πρεζάκια και τους νταβατζήδες...

Όποιος έχει αντιρήσεις-διαφωνίες με χαρά θα τις διαβάσω. Επίσης όποιος όποιος ξέρει κάποιο blog ή ιστοσελίδα που έχει ασχοληθεί με το θέμα, ας με ενημερώσει.



5 σχόλια:

  1. Ψιλά γράμματα αδερφέ μου.
    Δεν ειναί η πρώτη φορά που πετάνε τα "σκουπίδια" κάτω απ'το χαλί,
    πάντα Εξάρχεια,Ομονοία,Βάθυς και Ψειρή.
    Άλλα στου Ψείρη με την άνθησει των τελευταίων χρονών μυριστήκανε ψωμί τα όρνεα αλλά σαν όρνεα που ειναι θέλουνε πτώματα...σήψη απο αυτή ζούνε τα όρνεα...σαν αυτά του Δία που σιγοτρώγανε το Προμηθέα.....Κοιτά να δείς που΄χει δίκιο ο λαλάκας ο Λιακόπουλος είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ 'τελικά', μετά απο πέντε χιλιάδες χρόνια την ίδια τύχη έχει ο Προμηθέας σα'άυτόν τον γαμώτοπο.
    Κι'όταν θα κάνουνε μια σκούπα (γιατί για εκεί το πάνε) θα πάρουν τα οικόπεδα μπίρ παρά η ''γνωστοί άγνωστοι'' που έχουν τα πάντα Media, Τράπεζες και κότερα μεγάλα θα φτιάξουνε το ''Νέο εμπορικό κέντρο'' της Αθήνας με τις ευλογίες του Δήμ(ι)ου που ονερευται να γινει Μητροπολιτικός και....και εις άλλα με υγεία που λένε δηλαδή, και στο τέλος με τη σκούπα μην νομίζεις οτι θα καθαρίσουν παλι κάτω απ'το χαλί...φτου κι'απ'την αρχή δηλαδή...να΄σου και ο Σισυφος...αυτοί οι θεοί των 'προγονων' μας ηταν πολύ καθήκια τελικά...

    Αστα σου λέω απο όπου και να τα πιάσεις βρωμάνε...Ψιλά γράμματα αδερφέ μου ψιλά γράμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μανία μ' αυτόν τον Λιακόπουλο! Σου 'χει μείνει απ' τον FunEL!

    Δίκιο έχεις, αν μπουκάρουν για να καλλωπίσουν το κέντρο, το "γκέτο" απλά θα μεταφερθεί αλλού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή